• Login

Terapeutul regăsirilor: Adrian Berinde

/ 0

Poetica vorbelor gaseste un bland corespondent in poetica muzicii din inima lui, acolo unde intalnesti: literatura, dans, filozofie, pictura, teologie, armonii sonore, creatie si compozitie artistica, formule de matematica superioara, interogari divine, linii fine, discrete de dialog, amplificate de viata autentica a cuvintelor, care declanseaza, pornind din timpane si ajungand pana la arterele sufletului, capacitatea de a asculta povestea cartii, dublata de capacitatea, rabdarea, disponibilitatea de a-i simti starea.
Intre cele doua coperti azurii ale spatiului de desfasurare, texturat de corpul parfumat al paginilor, care poarta si acum semnul olfactiv al intalnirii proaspete cu tiparul, intre cele doua aripi-rotocoale de fum interstelar ale cartii DUMNEZEU RADE SINGUR.

Aici regasesti nu doar 24 ani muzicali, 24 de ani literari, 24 de ani din existenta luminoasa a omului si artistului Adrian Berinde, ci si insasi viata sa launtrica, viata cuvintelor berindiene, exteriorizata cu generozitatea-i si iubirea-i definitorie, pana la vederea maxima a esentialului si dincolo de vazutul nevazutului, ajungand la destinatia verbului substantivizat al propriei deveniri: a vedea cu inima – vederea inimii.

Starile sufletesti ale universului liric berindian, profund sonorizant(e), sunt surprinse gradat, in etape, ca-ntr-o devenire, trecand, vietuind, calatorind treptat, prin statiile: Absent, Negru de fum, Vertical, Captiv in inutil, Albastri dupa ploi, Azil, Atat de bine, Arcan, Dansul din oglinda, Cuvinte cioplite in fum, pentru a se reintoarce in POEME, aspect sustinut si de numele dat capitolelor cuprinsului si ordinea in care acestea intra in scena cartii.

Opera, creatia artistica a lui Adrian Berinde depaseste infinitul interpretarilor literare, muzicale, antropologice, fiind cea mai suava, mai plina de viata, de soare si culoare, dar si cea mai veridica, rezonanta, autentica, durabila declaratie de dragoste a fiintei catre fiinta insasi, a artistului catre artist, a omului catre Dumnezeu. Ascultandu-l, intalnesti cosmosul, cu cele mai ravnite galaxii, cu un alfabet irepetabil al exprimarii sentimentelor, trairilor, emotiilor universale, in care se vor regasi succesorii astri milenari. Este un artist-scriitor, un terapeut al regasirilor (de sine si nu numai), un pianist al cuvintelor desavarsite, pline de duh, pe care doar el are abilitatea de a le darui, de a le picta sonor sub semnul cheii sol, de a le rosti, de a le numi si denumi, de a le da o identitate si de a le reda, prin recuperare si constientizarea propriilor sensibilitati cromatice inaltatoare, o alta identitate, in acelasi timp, de a le face recognoscibile printre destinele infinitului. Ritmul cu care intelesurile unei singure melodii ti se developeaza pe traseul geografic al neuronilor si afectelor, echivaleaza cu registrul parcurgerii unei carti bune, cu substanta. Cu fiecare noua si distincta auditie, mai adaugi o noua carte umana la radacinile devenirii, o carte, ale carei pagini le-ai parcurs cu voluptate, in maniera sinestezica -vizual, olfactiv, gustativ, kinestezic, rational, emotional -, de ale carei personaje te-ai simtit (inter)conectat, vrajit, atras, sedus, indragostit, regasindu-te. Imbratisat cu Muzica. Multumita lui Adrian Berinde.

Adrian Berinde este cea mai recenta intalnire a mea- hotaratoare, esentiala, muzicala, literara, psihologica, din primii mei 25 de ani culturali de viata, de existenta, de traire si adulmecare a vazduhurilor anotimpurilor. Marea mea descoperire. Marea mea intalnire. Marea mea regasire. Da, declar: nu ma mai satur ascultandu-l, ascultandu-i muzica, versurile, sutele de pagini de poeme, parfumul glasului inconfundabil: profund, persistent, picant, seducator, in care se resimte intens, sub semnul luminozitatii dulcege-amarui, extractul de absint, imbratisarea calda a freziei si-a anasonului verde. De aceea vi-l recomand si dvs., la Ceasca de Cultura de astazi. Cu reverente si aprecieri inmiite, cu toata inima, pentru Adrian Berinde, de la Stefania Argeanu.

    Lasă un comentariu